Pages

pesanan ulama'

Tuesday, March 15, 2011
assalamualaikum wbt...entri kali ini ana ingin berkongsi sesuatu yang sudah lama sebenarnya, tetapi isinya sangat2 bagus dan mantap..MESTI DIBACA oleh semua yang bergelar hamba Allah..semoga kita semua beroleh manfaat darinya......selamat menimba mutiara ilmu....

Petikan ucapan YAB Dato' MB Kelantan semasa melancarkan kumpulan dikir barat Sri Halaqat di Balai Islam Lundang pada 27 April 2010

Firman Allah SWT yang bermaksud :
“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” – Surah al-Nahl, ayat 125.

Dakwah merupakan satu kewajipan yang wajib dilaksanakan oleh setiap muslim. Sesungguhnya tiang kepada Islam ini telah ditegakkan dengan usaha dakwah generasi yang terdahulu lalu disambung oleh generasi yang terkemudian. Ayat di atas mengajar bahawa dakwah perlu dilaksanakan dengan tiga cara iaitu pertama dengan hikmah iaitu kebijaksanaan seterusnya mauizah iaitu peringatan dan akhirnya dengan mujadalah iaitu perdebatan dan perbahasan yang baik. Di atas tiga tonggak inilah, dakwah tertegak dari zaman risalah nubuwwah yang pertama hinggalah ke zaman kita pada hari ini.
Kita menyaksikan bagaimana usaha-usaha dakwah mengajak manusia untuk mengenali Islam biasanya dilakukan melalui lisan dan tulisan. Para nabi tentunya menggunakan lisan sebagai satu senjata penting untuk mengajak manusia mengabdikan diri kepada Allah SWT. Justeru, nabi-nabi diutuskan dengan bahasa kaum mereka sendiri. Firman Allah SWT yang bermaksud : "Dan Kami tidak mengutuskan seseorang Rasul melainkan dengan bahasa kaumnya supaya dia menjelaskan (hukum-hukum Allah) kepada mereka.” –Surah Ibrahim, ayat 4.

Selain lisan, para ulama juga telah menerokai bidang penulisan di dalam menyebarkan dakwah mereka. Dalam apa jua bidang ilmu kita akan mendapati pusaka peninggalan para ulama yang telah mendahului kita sebelum ini. Demikian juga buku-buku yang telah menggoncang dunia dengann pemikiran yang lahir dari jiwa yang tulus dan ikhlas menjadi senjata yang sangat ampuh di dalam mempertahankan Islam. Buku Maalim fi a-Toriq dan tafsir fi zilalilquran contohnya yang dikarang oleh Syed Qutb sangat mendatangkan kesan bahkan diterjemah ke pelbagai bahasa dan dicetak dengan jutaan naskhah ke seluruh dunia.
Hari ini, dakwah sepatutnya memasuki era baru. Bidang hiburan yang sebelum ini diterokai oleh orang-orang Barat untuk menyebarkan fahaman mereka kini mula digunakan oleh orang-orang Islam untuk menyampaikan mesej dakwah. Jika sebelum ini Islam dilihat sebagai sebuah agama yang berbentuk ritual ibadah semata-mata, kini tanggapan-tanggapan sedemikian semakin beransur hilang. Kita telah menyaksikan kebangkitan kumpulan-kumpulan nasyid yang menggarap lagu-lagu memuji Allah SWT serta menyebut ajaran-ajaran Islam yang semakin memupuk minat anak-anak muda khususnya mendalami dan mempelajari Islam.
Hakikatnya, Islam tidak pernah menolak hiburan. Manusia dibenarkaan untuk berhibur dengan kadar yang tidak melangar syariat. Memisahkan Islam dari hiburan merupakan salah satu ajaran sekular seperti juga memisahkan Islam dari politik pemerintahan. Jiwa manusia memerlukan masa berhibur agar tidak menjadi jiwa yang keras dan mati. Saya sendiri, dengan melihat tumbuh-tumbuhan, pokok-pokok dan buah-buahan menjadi hiburan kepada saya. Sesetengah individu berhibur dengan bersukan, menyanyi dan sebagainya.
Pada asasnya, inilah fitrah manusia. Di zaman Jahiliyyah, manusia berhibur dengan menggunakan syair. Syair-syair yang dipanggil muallaqat itu dikarang dengan menggunakan bahasa yang cukup baik yang digantung di dinding Kaabah dan telah diperdengarkan di pasar Ukaz. Nama-nama seperti Imruul Qais, Zuhair bin Abi Sulma, ‘Antarah bin Syaddad, Torofah bin al-‘Abd merupakan di antara tokoh-tokoh penyair yang terkenal di zaman Jahiliyyah. Kedatangan Rasulullah SAW membawa dakwah Islam tidak mengharamkan syair sebagai satu hiburan, bahkan digunakan syair pula untuk menyebarkan dakwah. Lalu lahirlah tokoh-tokoh seperti Hassan bin Thabit, Abdullah bin Rawahah, Ka’ab bin Malik dan Ka’ab bin Zuhair. Mereka menyusun syair-syair dengan gaya bahasa yang menarik untuk mempertahankan Islam dan menyebarkan kefahaman yang sebenar kepada masyarakat.
Oleh yang demikian, perlulah untuk kita sentiasa memahami bahawa Islam tidak pernah menolak hiburan. Apa yang ditolak hanyalah hiburan yang menjadikan pendengarnya lalai dari mengingati Allah SWT. Manakala hiburan yang tidak mempunyai unsur-unsur yang menyesatkan, dibenarkan bahkan digalakkan dengan tujuan memandu manusia kepada kebaikan.
Oleh yang demikian, amatlah pelik jika ada yang menolak Islam dan mengambil ajaran-ajaran lain yang direka-reka oleh manusia menjadi pegangan mereka. Aliran-aliran yang bertentangan dengan Islam seperti sosialis, kapitalis, komunis bahkan sekular sekalipun telah terbukti gagal untuk membawa kebahagiaan kepada hidup manusia walaupun sepintas lalu dilihat baik. Bagaimana mungkin ajaran Islam ini tidak sempurna sedangkan ia datang daripada Allah SWT yang merupakan Pencipta kepada seluruh alam ini
Menyedari hakikat inilah, saya mencetuskan idea dengan mencadangkan kepada Unit Dakwah Halaqat untuk menubuhkan kumpulan dikir barat yang turut dianggotai oleh penggerak-penggerak Halaqat. Mereka ini di tengah-tengah masyarakat dikenali sebagai ustaz atau tok lebai, kali ini akan berdikir barat sebagai salah satu wasilah dakwah. Kita ingin supaya masyarakat melihat bahawa tugas dakwah seorang ahli agama bukanlah hanya di masjid-masjid atau madrasah, tetapi juga turut bergerak di tengah-tengah umat, mendalami permasalahan masyarakat yang sebenar dan mencari jalan penyelesaian yang terbaik.
Sehubungan dengan itu, saya turut mencadangkan agar para pendakwah turut meneroka kaedah-kaedah lain di dalam menyampaikan mesej dakwah. Selain masjid dan madrasah yang menjadi lokasi biasa para pendakwah, tempat-tempat seperti kedai-kedai kopi, padang-padang permainan, pusat-pusat membeli-belah dan sebagainya seharusnya turut menjadi sasaran pendakwah untuk menyampaikan risalah Islam. Pendakwah juga sepatutnya menghidupkan semula budaya ziarah menziarahi yang kian puput di kalangan masyarakat. Mereka yang menerima sentuhan ziarah pendakwah akan lebih mudah diikat dengan aktiviti-aktiviti keagamaan seterusnya memimpin mereka ke jalan yang benar.
Saya mengucapkan tahniah kepada jabatan Hal Ehwal Agama Islam khususnya Unit Halaqat yang telah berjaya menubuhkan pasukan dikir barat sri halaqat ini. Semoga dikir yang dialunkan nanti boleh memupuk fikir seterusya menjadi zikir yang mendekatkan diri pendengar kepada Allah SWT.
Semoga setiap amalan yang kita lakukan mendapat ganjaran di sisi Allah SWT.

0 comments:

Post a Comment